בת מצווה ביהדות
על-פי היהדות, בגיל 12 נפרדת הנערה הצעירה משנות ילדותה ומצטרפת לקהל הבוגר של העם. בגרותה מתאפיינת בכך שמעתה יש לה זכויות וחובות כאדם בוגר והיא צריכה לשאת באחריות למעשיה ודבריה.
קצת היסטוריה
בשנים עברו לא נהגו לציין את בת המצווה (או את בר המצווה) באירוע מיוחד – לא לבנים ולא לבנות. במהלך השנים התגבש לבנים טקס בבית הכנסת. החגיגות לבנות התפתחו בשלב הרבה יותר מאוחר, והן קשורות כמובן בשינויים במעמד האישה בעולם וגם בחברה הדתית. עדויות ראשונות לטקסי בת מצווה יש לנו רק מהמאה ה-19 מקהילות באיטליה. במילאנו וטורינו נהגו הבנות בשנת הבת מצווה שלהן ללמוד עם רב הקהילה נושאים הלכתים ותורניים ובחג השבועות היו מתכנסות הבנות בבגדי לבן בבית הכנסת. הן הציגו בפני חברי הקהילה את ידיעותיהן ביהדות, וברכו ברכה מול ארון הקודש. טקס דומה תועד גם בדנמרק ונעשה ככל הנראה בהוראת השלטונות. בצ'כיה חוברה תפילה מיוחדת לבת המצווה אותה כלת השמחה נהגה לומר. אבל לא ידוע על חגיגות מיוחדות שנעשו לבנות.
בת מצווה כאירוע החל להתגבש ולהתבסס רק במאה ה-20 בעיקר בקהילות בארצות הברית ובצרפת. בקהילות צפון אפריקה לא נהגו לעשות טקסים אישים אלא חגגו כפי שהיה נהוג במאה הקודמת לכל בנות המצווה ביחד בחג החנוכה. במהלך האירוע הבנות הופיעו ביחד במקהלה, ולאחר מכן הן קיבלו ברכה מרב הקהילה, והוצאו לכבודן ספרי התורה שבבית הכנסת.
מה קורה בישראל
במדינת ישראל טקס בת המצווה התרחב והפך לטקס התבגרות. הנושא התפתח בעיקר בקיבוצים שחוגגים לבנים ולבנות ביחד בשנת ה-13. שנת המצוות של הנוער מוקדשת לשנה של משימות אותם הבנים והבנות נדרשים לבצע במהלך השנה. המשימות קשורות בנושאים שונים בהם הנערים והנערות הצעירים מתבקשים להוכיח את בגרותם והיותם מוכנים לשאת באחריות.
בעשורים האחרונים חל שינוי באופן חגיגת הבת מצווה בכל המגזרים. במגזר הדתי יש קהילות בהן הבנות נושאות את דרשת בת-המצווה בבית הכנסת בסיום התפילה ולאחר מכן משפחתה מקיימת סעודת מצווה. בנות רבות בוחרות לחגוג את בת המצווה שלהן באירוע גדול עם משפחה וחברים. במהלך האירוע הן מציגות תחום או נושא שהן מרגישות מחוברות אליו. יש שעושות זו בריקוד שירה או נגינה, ואחרות נושאות דרשה, מעלות הצגה או מפיקות סרטון. המשותף לכולם הוא שהנערה עומדת מול קהל כנערה בוגרת ומציגה את ידיעותיה וכישרונותיה.
תכניות מיוחדות לבנות מצווה
למגוון האפשרויות שיש היום לבני בנות המצווה ומשפחותיהן הצטרפו בשנים האחרונות גם תכניות בת מצווה. התכניות מציעות פעילות קבוצתית של אימהות ובנות. כל פעילות שמה דגש על נושאים או ערכים אותם מבקשים להנחיל לבנות. השנה הצטרפה לרשימה גם תכנית בת מצווה ייחודית מבית צהר. פרויקט הבת מצווה של צהר מציע לבנות סדרת מפגשים חווייתית מלווה במדריכה אישית. במהלך הסדרה נפגשת הנערה בנושאים, ערכים ודמויות מופת שמכל אחד מהם היא יכולה לקבל "צידה לדרך" לקראת כניסתה לעולם הבגרות. התכנית מלווה ביומן אישי מעוצב שמתעד את התהליך שעוברת הבת לקראת בת המצווה שלה , הכנת דרשה , ועיצוב תכשיט מיוחד המסמל את הערכים שהיא בוחרת לאמץ עם בגרותה. את התכשיט הנערה מעניקה בטקס בת המצווה שלה לאמה או לאשה אחרת שהשפיעה על חייה.
טקס בת המצווה היום מייצג אולי יותר מכל לא רק את הדרך הארוכה שעשו נשים, אלא גם על חלקן המשמעותי בחברה היהודית.
לפרטים נוספים